Darmwetenschap

Darmflora en slaap

Als je goed en lekker geslapen hebt, dan voelt dat zo heerlijk. Je kunt meer aan en je bent uitgerust, scherp en helder. Maar hoe kom je nu in zo’n fijne, diepe slaap? Niet alleen je ‘gedrag’ voordat je gaat slapen is belangrijk. Want wist je bijvoorbeeld dat de miljarden bacteriën in je darmen, je darmflora (darmmicrobiota), hier ook mee te maken hebben? Ze communiceren rechtstreeks met je hersenen.

 

Een knoop in je maag! Wat is dat eigenlijk?

Wij leggen het uit. Bekijk de animatie.

Een knoop in je maag! Wat is dat eigenlijk?

Animatie met een vrouw en een vergroting van haar darmflora.
Een gapende jongen met een kussen voor zich.

Dipje in je darmflora

Als je goede darmbacteriën, bijvoorbeeld door antibiotica of andere medicijnen, niet zo lekker in hun vel zitten, dan merk je dat in de relatie tussen je darmen en je brein. Dat ‘geruzie’ tussen je darmbacteriën en je hersenen kan ervoor zorgen dat je slechter slaapt. En slaaptekort en slaapproblemen zijn ontzettend vervelend en hebben invloed op je functioneren.

Het kan ook andersom. Soms lig je uren te piekeren en kom je niet in slaap. De stress die je hier bewust of onbewust van krijgt, heeft invloed op de balans van je darmflora, de verzameling goede en slechte bacteriën, en dus op jouw darmgezondheid. Dit kan zelfs je natuurlijke afweer verminderen.

Minder stress slaapt beter

Hoe het allemaal precies werkt, wordt nog onderzocht. Studies laten wel alvast zien dat darmgezondheid en slaap echt heel nauw verbonden zijn. Goede bacteriën in de darmflora zouden de relatie tussen darm en brein bijvoorbeeld kunnen beïnvloeden. En zo kunnen ze de reactie op spanningen helpen verbeteren. En ja, minder stress slaapt natuurlijk een stuk beter! We slapen ongeveer een derde van ons leven. Goed slapen is dus van groot belang om fit en gezond te blijven.

Wist je dat je darm gezien wordt als de gastheer van je tweede brein?

Lekker slapen met je darmbacteriën in balans

Je rust en herstelt het best als je diep slaapt. Ook is je brein dan frisser en klaar om te presteren. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een darmflora met veel verschillende bacteriënsoorten goed kan zijn voor je slaapkwaliteit. Geef je darmflora daarom extra aandacht om lekkerder en effectiever te slapen. Met een goede leefstijl, beweging, ontspanning en gezonde voeding en probiotica verhoog je het aantal goede bacteriën in je darmen.

Waar houden je darmen van? Ontdek de toptips voor brainfood waar je darmen en je hersenen vrolijk van worden.

Bacterieweetjes! 

Wat zijn de feiten en fabels over slaap

Of weet jij hoeveel slaap je eigenlijk nodig hebt en waarom?  Welke rol je biologische klok speelt? Je darmbacteriën eigenlijk invloed hebben op hoe je slaapt? En wat is de invloed van stress is op slaap en je darmbacteriën? Dit wordt allemaal besproken tijdens het interactive webinar over slaap! 

Ontdek meer