Darmwetenschap

Darmflora en gezondheid

Je darmen en je darmflora (darmmicrobiota), zijn ontzettend belangrijk voor je algehele gezondheid. Ze doen veel meer dan alleen het verteren van de pizza die gisteren op het menu stond. Gezonde darmen hebben invloed op je immuunsysteem en zelfs op je stemming en je brein! Wow. Laten we eens kijken hoe dat zit.

Waarom is je darmflora zo belangrijk?

Ontdek in de animatie hieronder de relatie met je gezondheid

Waarom is je darmflora zo belangrijk?

Ontdek hier de relatie met je gezondheid

Geillustreerde mensen op een bankje in de natuur.

Het grootste deel van je immuunsysteem zit in je darmen.

Houd je immuunsysteem fit

Wist je dat het grootste deel van je immuunsysteem in je darmen zit. En je darmflora (darmmicrobiota) speelt een superbelangrijke rol bij het trainen van je immuunsysteem om slechte bacteriën te herkennen en schadelijke bacteriën uit te schakelen. Dit helpt je lichaam zich te beschermen tegen ziekten. Dank je wel darmflora! 

Je darmflora, het ecosysteem in je darmen

In je darmen leeft een unieke verzameling van biljoenen bacteriën – of zoals onze wetenschappers het noemen – je microbiota. Dit ecosysteem is onmisbaar voor je gezondheid en helpt je immuunsysteem zich te ontwikkelen. Maar dat is nog niet alles. Ze hebben ook een grote invloed op de communicatie tussen je darmen en je hersenen, je zou kunnen zeggen dat ze echt met elkaar praten!

Jij en je darmflora `BFF`s` vanaf je geboorte

Je darmflora (darmmicrobiota) ontwikkelt zich vanaf het moment dat je geboren wordt. Deze miljarden microben in je darmen bestrijden schadelijke bacteriën en beschermen je tegen ziekten. En ze doen zelfs meer. Bedenk maar eens dat het grootste deel van je immuunsysteem, zo`n 70% procent, in je darmen zit. Onvoorstelbaar toch? Zorg daarom goed voor die miljarden vrienden!

Het verhaal van je darmflora

Soms lijkt het wel een filmscenario daar in je darmen. Goede en slechte bacteriën zijn steeds met elkaar in gevecht over voedingsstoffen bijvoorbeeld. Slechte bacteriën kunnen ook bedreigend zijn als ze binnendringen. Voor je gezondheid is het daarom belangrijk dat de goede bacteriën steeds blijven winnen. Daar worden je darmen en jij samen blij van!

Ontdek meer