Welkom op het educatieve deel van de Yakult-website
Hier delen we informatie op basis van wetenschappelijke inzichten
Hier delen we informatie op basis van wetenschappelijke inzichten
De menstruatie heeft invloed op je darmen bijvoorbeeld op de frequentie van de stoelgang (hoe vaak iemand naar toilet gaat), maar ook op de consistentie ervan.
Dit heeft te maken met veranderende hormoonspiegels van vooral oestrogeen en progesteron.
Gedurende de cyclus kan dit zorgen voor gerommel in de buik, omdat de darmen zich steeds moeten aanpassen aan de hormoonwisselingen.
Je maag- en darmcellen hebben receptoren die oestrogeen en progesteron (de geslachtshormonen) kunnen herkennen. Deze receptoren reageren op schommelende hormoonspiegels en beïnvloeden zo je darmfunctie.
Oestrogeen en progesteron beïnvloeden de peristaltiek (de knijpbeweging van voeding door het maag-darmkanaal) en hoe gemakkelijk ongewenste stoffen door de darm je lichaam binnendringen. Dit kan bij sommige vrouwen leiden tot ongemak in de darmen tijdens verschillende fasen van de menstruatiecyclus.
*Onderzoek in Nederland onder ruim 1000 (n= 1079) vrouwen in verschillende levensfasen – vruchtbaar n=360, overgang/perimenopauze n=364 en postmenopauze n=355, uitgevoerd in maart 2025 door Brand Meester en Dynata.
Hier vind je info over het ‘oestroboloom, een speciale groep darmbacteriën die zich bezig houdt met het bekende hormoon oestrogeen. Experts geven uitleg over het vrouwenlichaam in verschillende levensfases, met tips wat je bijvoorbeeld kunt doen bij PCOS en hoe je goed voor jezelf en je darmflora kunt zorgen.