Welkom op het educatieve deel van de Yakult-website
Hier delen we informatie op basis van wetenschappelijke inzichten
Hier delen we informatie op basis van wetenschappelijke inzichten
De darmen – en vooral de darmflora – spelen een belangrijke rol spelen bij gezondheid. Ze zijn belangrijk voor de spijsvertering, de weerstand maar ook de hormoonregulatie.
Ook in de medische wereld is er steeds meer aandacht voor de verschillen tussen een mannen- en vrouwenlichaam.
Samen met Drs. Charlotte Adema, diëtist en gezondheidswetenschapper bij Lifestyle & Hormones, én onze darmexperts volgen we de laatste ontwikkelingen. Lees verder voor verschillende weetjes, tips en informatie over het oestroboloom.
De link tussen de darmen en hormonen staat bekend als de darm-hormoon-connectie. Dit is een tweerichtingsrelatie tussen de darmflora (de verzameling van bacteriën in onze darmen) en de vrouwelijke geslachtshormonen oestrogeen en progesteron. Die specifieke groep micro-organismen wordt ook wel het oestroboloom genoemd.
De verwachting is dat er de komende jaren veel meer bekend gaat worden over het oestroboloom.
Het oestroboloom: een connectie tussen je darmflora en je hormonen.
De darmwerking wordt ook beïnvloed door de menstruatie. Dit komt door de schommelingen in de hormoonspiegels van oestrogeen en progesteron. Ze beïnvloeden onder andere hoe vaak iemand naar het toilet gaat, maar ook de consistentie van de ontlasting. In deze fase van de cyclus kan dit voor een onprettig gevoel in de darmen zorgen.
De menopauze is je allerlaatste menstruatie, maar de overgang – ook wel perimenopauze genoemd – begint al eerder. Vrouwen tussen de 45 en 52 jaar merken vaak grote hormonale veranderingen, en deze fase kan wel 1 tot 10 jaar duren.
De menstruatie wordt onregelmatig, zwaarder of juist lichter. Maar ook het slaapritme kan, bijvoorbeeld door nachtzweten, verstoord raken met vermoeidheid als gevolg. De hormoonschommelingen kunnen ook invloed hebben op de darmflora. Hierdoor kunnen obstipatie of opgeblazen gevoel voorkomen.
Na de laatste menstruatie (de menopauze) nemen de oestrogeenspiegels in het lichaam flink af. Dit heeft invloed op het hele lichaam en ook op de darmfunctie en de diversiteit van de darmflora. Het kan daardoor een tijdje duren voor een vrouw zich na de menopauze weer zichzelf voelt. Opvliegers kunnen bijvoorbeeld na de menopauze nog voorkomen. Daarnaast is bekend dat vrouwen na de menopauze meer risico lopen op botbreuken en parodontitis (een ernstige tandvleesontsteking). Ook verstopping, winderigheid en een opgeblazen gevoel kunnen ervoor zorgen dat iemand zichzelf niet fit voelt. Daarin is het ook na de menopauze belangrijk om de darmen en darmflora te ondersteunen met goede leefstijl en voeding.
Hier vind je info over het oestroboloom, een speciale groep darmbacteriën die zich bezig houdt met het bekende hormoon oestrogeen. Experts geven uitleg over het vrouwenlichaam in verschillende levensfases, met tips wat je bijvoorbeeld kunt doen bij PCOS en hoe je goed voor jezelf en je darmflora kunt zorgen.
Charlotte Adema is diëtist en gezondheidswetenschapper bij Lifestyle & Hormones. Al jaren zet zij zich met passie in voor vrouwen met hormonale klachten. Haar missie: dat vrouwen zich gehoord, gezien en serieus genomen voelen.
In samenwerking met Yakult wil Charlotte meer bewustzijn creëren over de impact van hormonen op het leven en welzijn van vrouwen.
Bekijk Charlotte’s website en Instagram voor deskundig advies